Mercat de la Patata del Bufet

imprimir pàgina
enviar pàgina

La patata del Bufet, un producte imprescindible a les cuines de la gent amb bon paladar.LA PATATA DEL BUFET, D'ORÍS

Hi ha noms que evoquen mites. “Patata del Bufet” n'és un d'ells. Forma part d'una elit de productes que han entrat, envoltats d'una certa màgia, per la porta gran del rebost de Catalunya Són aquells que, en definitiva, s'han forjat a la plaça que ocupen perquè la gent d'un poble –en el sentit més ampli i generós del vocable- els han concedit un alt nivell de prestigi. Aquesta plèiade de productes solen tenir serioses dificultats per a sobreviure als vents adversos que bufen en aquest final de segle de ral•lis de tecnocràcia, al a vegada que es resisteixen a morir i a ser desterrats del patrimoni popular.

La història s'aplica, fil per randa, a la Patata de Bufet. Profundament arrelada, tant en l'agricultura de la comarca d'Osona, com en la cuina autòctuna, i que saber sobreviure a aquells en què els que sembraven patates recollien desaires. Voluntat i empenta s'agombolaren fa quatre anys i així fou un grup de pagesos i un Ajuntament com cal varen arrencar el Mercat de la Patata del Bufet a Orís. Cada any, puntualment, el primer cap de setmana d'octubre s'ha repetit la gesta. La criatura ha anat creixent, sense perdre la mida humana, i avui la camina sola i amb pas ferm.

QUALITAT CULINÀRIES DE LA PATATA DEL BUFET

La patata del Bufet és el nom abreujat d'una varietat molt antiga provinent de la Bretanya francesa. El seu conreu a la comarca d' Osona ve de lluny. El clima i la terra han estat factors calau en la seva adaptació. Raons diverses que abarquen des de les de tipus macroagrícola fins a les del petit consum contribuïren a la seva paulatina desaparició.
Les mestresses de casa, de bracet amb el cabàs de la compra, tenen sempre la darrera paraula en el consum dels productes alimentaris. En una època en què vivim el temps de manera adelerada –a la cuina també-, és fàcil de caure en la temptació de bandejar aquells articles més entretinguts. La patata del Bufet era propensa a un tal estigma. De mides desiguals, boteruda, carregada d'ulls, rebia les malediccions d'aquelles (o aquells) que s'hi havia de barallar amb el ganivet. D'un temps ençà comença a calar, però, sortosament, la tendència a valorar els aliments per la seva qualitat i per les possibilitats que ens permeten als fogons. En aquest marc, la patata del Bufet té el terreny abonat per a demostrar a tothom les seves virtuts.

Les primeres són d'una categoria, la dietètica, que hom subratlla de més en més a l'hora de parlar d'un producte. Així, l'aportació en glúcids la converteixen en una font d'energia de bon digerir, mentre que l'aportació calòrica (85kcal per 100g de patates bullides) pot considerar-se moderada, contràriament a certs tòpics a l'ús.

Les segones són d'ordre estrictament culinari. La patata del Bufet és una patata tot terreny i forma part, al a vegada, de l'elit de les patates. Què volem dir amb això? Molt senzill: s'adapta perfectament a la fregidora, però és capaç de fer les delícies dels plats més refinats. Bullida o cuita al vapor, amb pela o sense dóna lloc a una llarguíssima llista de preparacions bàsiques, en les que excel•leix per la seva inigualable textura.
Transformada en puré permet, a la vegada, plats de tota la vida, per a petits o grans, com també transformacions més pròpies de la cuina moderna o de “restaurant” (lioneses, xurros, pastissos i altres delicadeses). Al forn, però sobretot a la cassola, és una ingredient bàsic pel seu sabor i cremositat, per a tot un reguitzell de plats cabdals de la cuina tradicional.

Finalment, no es pot oblidar mai que la patata un cop arrencada de la terra segueix sent un vegetal viu. És, per tant, sensible, per més que el seu aspecte no ho indiqui, al tractament que li donem. Cal preservar-la de la llum, per evitar que verdegi i es grilli. No sotmetre-la mai a freds intensos, ni a humitats exagerades, ni tractar-la a patacades. La seva qualitat varia substancialment, quan la tractem de manera matussera o quan ho fem amb l'atenció que demanen els petits grans fruits de la terra.

Ajuntament d'Orís · C/Gràcia, 2 · 08573 Orís
CIF. P0814900G  T. 93 859 02 47  F. 93 850 40 70
Com arribar a Orís en cotxe desde:   
Diputació de Barcelona